Oświadczenie polskiego organu antymonopolowego nie ma związku z realizacją projektu Nord Stream 2 jako takiego – podkreślił Müller.

Zapewnił, że zarówno Gazprom (jedyny udziałowca projektu), jak i spółki, będące współinwestorami Nord Stream 2, ściśle przestrzegają obowiązujących przepisów prawa międzynarodowego i krajowego.

„Realizacja projektu Nord Stream 2 opiera się na przestrzeganiu wszystkich obowiązujących przepisów i regulacji. Nord Stream 2 otrzymał wszystkie niezbędne zezwolenia od krajów, przez które przebiega gazociąg. Projekt jest wdrażany zgodnie z planem” – dodał przedstawiciel firmy.

Postępowanie UOKiK

Przypomnijmy, dziś UOKiK poinformował, że nałożył rekordowo wysoką karę na szwajcarską spółkę Engie Energy za nieudzielenie informacji ws. Nord Stream 2.

Najwyższa kara dla spółki w historii UOKiK jest efektem postępowania przeciw Gazpromowi i pięciu międzynarodowym podmiotom odpowiedzialnym za finansowanie gazociągu Nord Stream 2.

Prezes UOKiK Marek Niechciał powiedział podczas konferencji prasowej, że Urząd nałożył na spółkę Engie Energy karę 172 mln zł „za uporczywe i bezpodstawne odmawianie przekazania żądanych dokumentów”.

Projekt Nord Stream 2 o wartości 9,5 miliarda euro przewiduje budowę dwóch linii gazociągu o łącznej mocy 55 miliardów metrów sześciennych gazu rocznie od wybrzeża Rosji przez Morze Bałtyckie do Niemiec. Zakończenie budowy zaplanowano na 2019 rok. Gazociąg będzie przebiegać przez wody terytorialne lub wyłączne strefy ekonomiczne Federacji Rosyjskiej, Finlandii, Szwecji, Danii oraz Niemiec.